Na novoročnom plese v Prešove vydražili misu tatarčaných pirohov

13.01.2008 Prešov

Prešov 13. januára (TASR) - Misu tatarčaných pirohov za 20-tisíc Sk vydražili na novoročnom plese v Prešove, ktorý skončil dnes skoro ráno.
Dražba rusínskych ľudových jedál bola jedným z vrcholov programu každoročného podujatia na uvítanie nového roku, ktorý podľa starého juliánskeho kalendára pripadá na 14. januára. Tatarčané pirohy, čo je jedlo z pohánky, bývajú už každoročne najobľúbenejšou dražobnou komoditou.
Ples vo všetkých priestoroch hotela Dukla za účasti asi 550 hostí a mnohých predstaviteľov verejného života v regióne, ale aj napr. mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Ukrajiny v SR Inny Ohnivecovej, zorganizovala miestna organizácia Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS).
Podľa informácií od predsedu Ústrednej rady ZRUS so sídlom v Prešove Ivana Labu sa podobné novoročné bály v sobotu 12. januára konali aj v Košiciach, Bardejove či v obci Stakčín v okrese Snina.
Novoročný ples v Prešove odštartoval tradične sezónu zábav v tomto krajskom meste. Nie je tu však veľa miest na konanie takýchto podujatí pre niekoľko stoviek účastníkov - okrem vynoveného hotela Dukla sú to ešte mestská hala, sála historickej budovy Čierneho orla či estrádna sála odborového domu kultúry. V estrádnej sále sa napr. konal v sobotu 12. januára už aj Ples slovanskej vzájomnosti.
Plesy v Prešove sa počas tohoročných krátko trvajúcich fašiangov nakopia, počas jednotlivých januárových víkendov a v prvý februárový bude takých podujatí viacero naraz. Napr. v hoteli Dukla bude 8. reprezentačný ples Prešovskej univerzity, cestovnej kancelárie Ezotour, miestnej organizácie rybárov či ples tenistov, ktorý má v Prešove najdlhšiu tradíciu - bude to jeho 50. ročník. V susednej novostavbe chystajú Ples v divadle, ktorý organizuje Prešovský samosprávny kraj. Ponuku v Prešove už tradične dopĺňajú aj plesy štyroch politických strán - KDH, ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a Smer-SD.
 

Vyberte región